Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Σπίτια... θάλαμοι αερίων από αιωρούμενα μικροσωματίδια

Στο «κόκκινο» η συγκέντρωση των τοξικών ρύπων σε συνδυασμό με δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το κάπνισμα και οι οικιακοί ρυπαντές (βαφές, καθαριστικά)
Τα αιωρούμενα σωματίδια (particular matter) συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων αέριων ρυπαντών, επειδή περιλαμβάνουν καρκινογόνα υλικά, όπως ο αμίαντος και ο καπνός του τσιγάρου, και επειδή σχεδόν πάντα έχουν τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό των αέριων ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

Ταξινομούνται σε δύο μεγέθη: Στα λεπτά σωματίδια που είναι μικρότερα από 2,5 μικρά (περίπου 0,000254 εκατοστά) και στα διακεκριμένα σωματίδια με πραγματική αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη ή ίση προς την ονομαστική τιμή των 10 μm (ΡΜ10). Οι μετρήσεις των Ελλήνων επιστημόνων δυστυχώς αποδεικνύουν ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι μία αληθινή «τοξική βόμβα». «Κόκκινο» χτυπούν οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και του όζοντος στη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του προϊσταμένου του τμήματος Περιβάλλοντος, διδάκτορος χημικού κ. Μάξιμου Πετρακάκη.

Μιλώντας δε για όρια, τα πράγματα εμφανίζονται αρκετά ρευστά. Αυτήν τη στιγμή τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα ποιότητας αέρα των ΗΠΑ δίνουν σαν πρωτεύον (προστασία της ανθρώπινης υγείας):
- 24ωρος μέσος όρος, μία αναμενόμενη υπέρβαση τον χρόνο: 150 μg/m3
- Ετήσιος μέσος όρος, καμία επιτρεπόμενη υπέρβαση: 50 μg/m3.

Το όριο που έχει θέσει η ΕΕ για τα ΡΜ10 είναι τα 50 μg/m3 κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, με ανώτατο όριο 35 υπερβάσεων ετησίως.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace, σε ομιλία του, ανέφερε ότι «...επειδή το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ από 1/1/2005 δεν κρίνεται αρκετά ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, από 1/1/2010 το όριο επιβάλλεται να είναι 20 μg/m3 το 24ωρο με καμία επιτρεπόμενη υπέρβαση κατά τη διάρκεια του έτους».

Οι μετρήσεις
Εάν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι μία φορά επικίνδυνα όταν εισέρχονται μέσα στα σπίτια μας και τα εισπνέουμε, τότε φαντασθείτε το αποτέλεσμα όταν προσθέσουμε στην επικινδυνότητά τους τη συμβολή των μικροσωματιδίων που προέρχονται από δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, από την παρουσία των οικιακών ρυπαντών (όπως οι βαφές, οι διαλύτες, τα καθαριστικά) και φυσικά από τον καπνό των τσιγάρων.

Για παράδειγμα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι η μέση συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ10 σε σπίτια μη καπνιστών είναι 129 μg/m3, σε κατοικίες όπου οι καπνιστές καπνίζουν κάτω από 20 τσιγάρα είναι 153 μg/m3, ενώ σε σπίτια που καπνίζουν 40 με 80 τσιγάρα την ημέρα η τιμή είναι 294 μg/m3.

Το πιο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα των μετρήσεων της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που απέδειξαν ότι την ώρα του μαγειρέματος ενισχύεται η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, άρα και η ποσότητα των τοξικών ρύπων που εισπνέουμε. Π.χ., το ψήσιμο αβγών με μπέικον ή το τηγάνισμα πατάτας σε εστίες φυσικού αερίου προκάλεσε αύξηση των εισπνεόμενων ρύπων κατά 10 φορές, σε σχέση μ αυτούς που θα εισέπνεαν οι ένοικοι εάν ήταν εκτός σπιτιού.

Στο 95% των σπιτιών οι συγκεντρώσεις pm10 υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ

Μετά τα ανησυχητικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούν στις επιπτώσεις των ΡΜ στην υγεία και στο περιβάλλον, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα συστηματικές μετρήσεις. Οι πρώτες μετρήσεις έγιναν το έτος 2001-2002 από ένα δίκτυο 8 σταθμών τοποθετημένων σε διάφορα σημεία και χρησιμοποιήθηκε ο μέθοδος του αναλυτή β ακτινοβολίας (β-attenuation monitor ΒΑΜ) για τη μέτρηση Αιωρούμενων Σωματιδίων ΡΜ10. Το τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής Αθηνών και οι συγκεκριμένοι μετρητικοί σταθμοί βρίσκονται στα εξής σημεία: Αριστοτέλους, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Πειραιάς, Αγ. Παρασκευή, Ζωγράφου, Θρακομακεδόνες και Γουδή. Παράλληλα, μετρήσεις πραγματοποιούν και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν συνεχώς τις μεταβολές των ΡΜ10 και των ΡΜ2,5 (όπως η Ομάδα Κτιριακού Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε κάνει μετρήσεις σε 50 κατοικίες στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, την Καλλιθέα, το Χαλάνδρι και άλλες περιοχές και κατέγραψε συγκεντρώσεις για τα ΡΜ10, που στο 95% των σπιτιών υπερέβαιναν τα όρια που έχει καθορίσει η ΕΕ - σε κάποια σπίτια μάλιστα υπήρχαν τιμές απίστευτες, όπως τα 400 ή 500 mg/m3).

«Τοξική βόμβα»
Λύση ο εξαερισμός και τα φυτά εσωτερικού χώρου

Αν μένουμε σε περιοχές όπου οι μετρήσεις δείχνουν τιμές κοντά ή επάνω από τα όρια συναγερμού για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τότε ο καλός αερισμός είναι σημαντικός παράγοντας προστασίας.

Ο χώρος της κουζίνας θα πρέπει να αερίζεται διαρκώς, να υπάρχει ισχυρός απορροφητήρας με φίλτρα ενεργού άνθρακα και σωστή μελέτη για το σύστημα και τον σωλήνα εξαερισμού. Εάν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι, φροντίστε να μην καπνίζουν μπροστά σε μικρά παιδιά και να υπάρχουν συστήματα κλιματισμού με αποτελεσματικά φίλτρα ΗΕΡΑ, καθώς και ιονιστές ή φωτοκαταλυτικοί καθαριστές.

Νεότερες έρευνες της NASA απέδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου «καταβροχθίζουν» τη ρύπανση του σπιτιού. Αυτή τη μελέτη την επιβεβαίωσε μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, που έδειξε ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μειώσουν τους ρύπους σε ποσοστό έως και 75%. Σαν παράδειγμα αναφέρεται ότι το φυτό ζέρμπερα μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις βενζόλιου στα σπίτια.

Ελληνες ειδικοί προτείνουν ως λύση για τους αέριους ρύπους τα φυτά εξωτερικών χώρων. Η γεωπόνος κ. Αντωνία Μουτάφη συστήνει θάμνους όπως το διβούρνο, ο ελαίαγνος, η φωτίνια και τα πλατύφυλλα. Ο καθηγητής Βοτανικής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης προτείνει τη δάφνη και την ελιά, ενώ το ίδιο αποτελεσματικές είναι για τους ειδικούς η μανόλια, η υποκαστανιά και η κατάλπη.

Το ίδιο καλά λειτουργούν και οι «πράσινες» ταράτσες και οι σύγχρονες εφαρμογές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΛΑΜΠΙΝΗΣ

πηγή Έθνος
Online
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Green Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Search machine

Google